U bent hier bij onze Verhalen Klik op een image...
Informasie...
Niet voor gevoel, niet voor de loel...

Politiek

stemgedrag

boek : 4 hoofdstuk : 113 menu_nr : 1 paragraaf : 650 alinea : 685 isFirst : 1
Stemgedrag
Vandaag is het woensdag 16 maart 2022 En omdat er alweer 4 jaar voorbij zijn, mag je nu opnieuw stemmen voor de gemeenteraad. Wie wens je wel en wie niet terug te zien of als nieuweling te verwelkomen. Een slimme stemmer lijkt mij iemand die stemt op een lokale partij die aansluit bij jou ideeën.

Nu weet ook iedereen dat in een democratie jou ideeën vast goede zijn maar niet door iedereen gedragen worden. Hierdoor is het in de praktijk zo dat niet al jou ideeën zullen worden overgenomen. Maar dat geeft ook niet, als er uiteindelijk maar enkele zijn die dan wel worden gebruikt. Tegenwoordig is er keuze zowel landelijk als lokaal uit vele partijen. Hierdoor wordt het nog moeilijker want dan moeten partijen gaan samenwerken. Lijkt wel een vies woord te zijn tegenwoordig.

Samenwerken Aan het woord zelf ligt het niet, ziet er kort en krachtig uit. Het roept mijns inzien ook geen agressie op, hooguit vragen. En vragen zijn goed indien daar antwoorden op komen.
Als je zuiver kijkt staat er dat je samen werkt en dat is al veel meer dan stil zitten met je handen over elkaar naar buiten turen. Tenzij dat jou werk is natuurlijk!
Volgens de Dikke Van Dale is de omschrijving van dit woord: “in onderling overleg werken”, Wat in ons geval dus inhoud dat buiten het samen aan het werk te gaan er ook nog tijd vrij gemaakt dient te worden om te overleggen. Ik neem dan maar stilletjes aan dat dit overleggen te maken heeft met de werkzaamheden waar men mee bezig is. Bij samenwerken gaat het om het gezamenlijk realiseren van een doel! Waarbij jij en anderen elkaar kunnen aanvullen en ondersteunen.
In samenwerken zit zowel een sociale als een cognitieve component. Het gaat om: verschillende rollen bij jezelf en anderen (h)erkennen.
Bij een goede samenwerking is het belangrijk om (tijdelijk) de eigen voorkeuren ondergeschikt te maken aan het gezamenlijke doel. Het behalen van groepsresultaten staat voorop. Het is handig om in de samenwerking en communicatie rekening te houden met het gedrag van anderen.

Succesvol samenwerken in een team, afdeling of organisatie heeft allemaal hetzelfde doel. In een samenwerking creëren mensen samen iets dat er eerder nog niet was. Denk aan een plan, een project of een initiatief waarvoor zij de krachten willen bundelen.

Emoties vertellen je wat belangrijk is en waar je energie in zou moeten steken en daarbij is vertrouwen een belangrijk element.
Een tweede element wat onontkoombaar is voor een goede samenwerking is openheid en niet als laatste luisteren naar elkaar. Geef elkaar de ruimte (tijd) om uitleg te geven, waardoor de ander makkelijker het standpunt kan plaatsen.

Nou en dan mag je vandaag dus een eigen keuze maken om te bepalen wie gaat samenwerken binnen jou gemeente. Voor zover jou keuze die je met het rode potlootje hebt gemaakt, er een is die uiteindelijk genoeg stemmen zal vergaren. Want de grootste partijen hebben in een democratie nu eenmaal de eerste keus om zaken te gaan doen met andere partijen.