U bent hier: pagina: Geschiedenis hoofdstuk: Gevechten paragraaf: robert_de_Bruce
Informasie...
Na grondig onderzoek, blijkt, dat de familie cammel afstamt van.... Ik wil niet te veel verklappen, maar hieronder vind je meer...veel meer.

boek : 1 hoofdstuk : 50 paragraaf : 92alinea : 221

Belangrijke gevechten die hebben plaatsgevonden!

boek : 1 hoofdstuk : 50 paragraaf : 92alinea : 222
Robert de Bruce overleed in het jaar 1329. Cailean Mór was zoals men beweert een neef van Robert de Bruce en nam deel aan het gevecht "De Grote Oorzaak" alwaar hij ook kwam te overlijden.

title

boek : 1 hoofdstuk : 50 paragraaf : 92alinea : 223
Dit was een gevecht om het Koningsschap van Schotland tussen de Bruce en John Balliol, de ongelukkige consequentie hiervan zorgde ervoor dat Edward I van Engeland ( de Hamer van de Schotten), op deze manier grip had gekregen om het Lordschap van de Schotten op zich te nemen.

title

boek : 1 hoofdstuk : 50 paragraaf : 92alinea : 224
Voorgeschiedenis Stirling Castle werd belegerd door de Schotten in het voorjaar van 1314. De commandant van dit kasteel had besloten om zich over te geven indien hij geen versterkingen kreeg. Dit deed koning Eduard II besluiten om zelf aan het hoofd van een legermacht van 25.000 mannen naar Stirling Castle op te trekken. De slag Op zondag 23 juni bereikte deze legermacht het fort bij Bannockburn, enkele kilometers ten zuiden van Stirling Castle. Onder aanvoering van Robert Bruce stonden de Schotten met een legermacht van 9000 man de Engelsen op te wachten. Er braken vrijwel onmiddellijk schermutselingen uit die in het voordeel van de Schotten beslist werden. De Engelse cavalerie stuitte op de Schotse schiltron (een soort falanx). Hierdoor werd de cavalerie voor het vervolg van de slag voor een groot deel buiten gevecht gesteld. Ook versloeg Robert Bruce zelf, gezeten op zijn pony, een belangrijke Engelse ridder door hem met zijn strijdbijl op zijn helm te slaan. Met als gevolg dat niet alleen zijn helm, maar ook zijn hoofd in tweeën werd gespleten. Dit had aanzienlijke invloed op het moreel van de Schotten.

Op de tweede dag rukten de Engelsen op, terwijl de Schotten hen geformeerd in schiltrons opwachtten. De resterende Engelse cavalerie slaagde er niet in door te breken en werd teruggedreven in de richting van de eigen troepen. Hierop volgde de opmars van de Schotten. De Engelsen kwamen klem te zitten in het moerassige land, met voor zich de oprukkende Schotten en achter zich de rivier de Forth. Uiteindelijk verloren de Engelsen ongeveer 10.000 man, de Schotten 4.000. Toen koning Eduard II op de vlucht sloeg, was de strijd definitief in het voordeel van de Schotten beslist. Gevolgen De slag bij Bannockburn zou er uiteindelijk toe leiden dat Schotland tien jaar later zijn onafhankelijkheid herkreeg.

title

boek : 1 hoofdstuk : 50 paragraaf : 92alinea : 225
Deze ommekeer van gebeurtenissen leidde tot de Schotse oorlogen van onafhankelijkheid wanneer Robert de Bruce ging vechten om zijn Kroon terug te winnen. De legendarische en leerzame geschiedenis van Cailean Mór heeft geresulteerd in serie van succesvolle leiders van de Campbell Clan die deze naam hadden aangenomen en veranderde hun naam daarbij in MacCailean Mór, ('wat betekend een zoon van Cailean Mór').