U bent hier bij onze Verhalen Klik op een image...
Informasie...
Niet voor gevoel, niet voor de loel...

Zoekverhaal

Overige_evenementen

boek : 4 hoofdstuk : 191 menu_nr : 0 paragraaf : 529 alinea : 585 isFirst : 1
Een oranjerie, orangerie of wintertuin (van het Franse oranger: sinaasappelboom) is een gebouw waar men 's winters de kuipplanten bewaart, die 's zomers buiten staan.

Een oranjerie werd gebouwd om te kunnen pronken met de dure en exotische bomen die uit verre landen en kolonies werden overgebracht. Vanwege het klimaat is het in Noord-Europa niet mogelijk buitenshuis tropische of subtropische planten en bomen te houden. Deze worden daarom in kuipen geplant, zodat ze in de winterperiode binnen kunnen worden gezet. Hiervoor werden speciale opstallen gebouwd. Voor andere bomen werden dan weer grote serres en palmenhuizen gebouwd. Deze gebouwen dateren doorgaans uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

Ook in Den Helder hebben wij er een de Hortus Overzee!
Botanisch kassencomplex Hortus Overzee is een toeristische attractie in de binnenstad van Den Helder. Een exotische oase midden tussen de huizen van de Indische buurt. Deze sfeervolle kassen en geheime tuinen onthullen een prachtige, kleurige collectie in- en uitheemse planten, maar ook een rustgevende Japanse tuin met stromend water, natuurstenen bruggetjes, koikarpers, schildpadden en natuurlijk veel mooie planten.

Hortus Overzee sluit het seizoen af in Indische sferen. Op zondag 30 oktober wordt Selamat Makan gehouden. Tussen het groen in de wereldkas genieten van vers bereide Indische lekkernijen en sierlijke dansen door dansgroep Putri Pelangi. Natuurlijk is het ook mogelijk een lemper of pasteitje mee te nemen voor thuis. Er is live muziek van de band Peter Tatipata & The Black Eyes . Even de benen strekken? Men kan ook zelf de dansvloer op of de kassen bezichtigen en door de tuinen van de hortus wandelen.

Blauwe hap In Den Helder kent bijna iedereen wel de ‘blauwe hap’, de Indische maaltijd bij de Koninklijke Marine. Wouter Rademakers heeft jaren bij de marine gewerkt en verzamelde ruim 800 ‘blauwe hap’ recepten die hij bundelde in het kookboek ‘Selamat Makan’. Een uitgebreid kookboek met tips, woordenlijst en uitleg over de oorsprong van de blauwe hap. De heer Rademakers is tijdens Selamat Makan aanwezig om hier over te vertellen. Met de Indische Zondag sluit de hortus een prima seizoen af!