U bent hier: pagina: Orca hoofdstuk: Ontstaan paragraaf: ontstaan
Informasie...
Organisatie Roemruchte Cursorische Activiteiten
Wij zijn, zo als de title al doet vermoeden, een voortdurende groep activisten. In voor alles wat riekt naar gezelligheid, sportiviteit en volleybal met een knipoog!
alinea_4

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 356
Zo rond 1984 - 1986 is ondergetekende gevraagd een keer mee te trainen en van het een .... je kent het wel.
Er volgde een roerige tijd in het competitie gebeuren van Julianadorp. Met zelfs bestuurlijke functies en vooral Veul plezier.

Nadat ik samen met mijn vrouw Christa heb mogen beleven wat het spelletje Volleyballen inhoud, waren wij op slag verliefd. Het is een onwijs gaaf spel. Je hoeft niet bang te zijn dat het regent en het is een zeer sociaal team evenement. Al gauw kreeg ik de smaak te pakken en melde mij aan voor bestuurlijke taken binnen de vereniging Noordkop.

alinea_5

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 357
Wij hadden hele leuke jaarlijkse uitwisselingen met Duitsland. Meerdere mixteams namen het tegen elkaar op voor de jaarlijkse wisselbeker. De ene keer in Duitsland, de andere keer bij ons in Nederland. Wij werden iedere keer zéér hartelijk ontvangen en men voorzag ons compleet van drinken, eten en overnachting. Christa en ik hadden het genoegen om jaarlijks uitgenodigd te worden door een chef van de Rheinhafen-Dampfkraftwerk Karlsruhe. Gunther met zijn vrouw Karin, zij hadden een mooi huis en dito tuin. En natuurlijk een bierkelder, waar genoeg gedronken werd. Samen met zijn vriend Dieter, ook een chef van deze Rheinhafen-Dampfkraftwerk Karlsruhe, en zijn lieve vrouwen Doris, hadden wij het hele weekend veel vertier. Winnen deden wij niet altijd, maar dat hoeft ook niet. Het ging om de saamhorigheid. Ik weet nog dat wij op de vrijdag aankwamen en onthaald werden in de sporthal. Er stond dan een tafel vol met koffie, thee limonade en bier (mag ook in een andere volgorde) en heel veel taarten!!! Het was daar een sport om door alle vrouwen een eigen gemaakte taart te bakken voor deze gelegenheid. Heerlijk. Het jaar erop probeerden wij dit natuurlijk te evenaren, enz...

alinea_4

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 358
Samen met mijn volleybalvriend Nico, tevens Voorzitter, deden wij er alles aan om de vereniging tot bloei te laten komen. We hadden tasjes met ons logo laten drukken voor onze leden, we organiseerde feestjes en volleybaltoernooien. Op het laatste wilden wij zelfs een eigen sporthal van de gemeente overnemen, waardoor ieder lid daar mede-eigenaar van zou worden. Zodat de vele drankgelden terug zouden vloeien in de kas van de vereniging. Totdat de vereniging uiteindelijk ophield te bestaan. Er wilde zich geen nieuwe bestuursleden melden en omdat je volgens de statuten met minimaal 3 leden de vereniging moet leiden. Er bleef ons niets anders over dan de vereniging op te heffen.

alinea_5

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 359
Maar Christa en ik waren inmiddels zo verknocht aan het spelletje, dat wij een nieuwe vereniging gingen zoeken. We kwamen uit bij Juvoc. Nog lekker dichter bij huis ook. De sporthal stond schuin tegenover ons huis. Dus heerlijk als het 's-avonds wat was uitgelopen in de bar, zo na het spelletje. Na een aantal jaren gespeeld te hebben kwam ik opnieuw in het bestuur van deze vereniging terecht. Vele vergaderingen volgden.

alinea_4

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 360
Het heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat wij als Juvoc (Julianadorpse Volleybal Club) gingen stoppen. Dit omdat wij vielen onder het hoofdbestuur wat zich bevond in Den-Helder en alle geïnde gelden daarheen gingen. Op zich nog niet zo erg, tenzij je daar als vereniging niets voor terugkrijgt. Wij besloten zelfstandig te gaan worden zodat alle gelden binnen onze eigen club bleven. Zo gezegd zo gedaan. Een nieuwe club werd geboren.

alinea_5

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 361
Inmiddels had ik in Julianadorp een nieuwe vriend gevonden genaamd Fred. Samen met hem als Penningmeester en ikzelf als Voorzitter, hebben wij dit avontuur aangepakt. Een nieuwe club moest natuurlijk ook een naam krijgen. De naam VCJ, Volleybal Club Julianadorp, werd gelanceerd. En dus ging ik achter de computer en met wat ideetjes onderling verspreid via de bekende bierviltjes kwam het volgende tevoorschijn!
Langdurig hebben wij deze club een warm hard toegedragen en hebben wij hier met veel plezier in diverse klasse het volleybalspel mogen beleven. En niet alleen het volleybalspel was een positief gemeen, ook de training welke wij wekelijks ondernamen gaf een positieve voldoening. Waarlijk altijd gevolgd door een afzakkertje na training of wedstrijd. Iets wat de saamhorigheid ruim ten goede kwam en waardoor wij regelmatig als laatste de deur dicht deden. Nico onze barman kan hier vast nog leuke momenten over vertellen.

alinea_4

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 362
Zelf ben ik mij na enkele jaren ook gaan toeleggen op het trainen van onze leden. Jeugdteams, een enkel herenteam en niet te vergeten meerdere Damesteams. Het heeft mij en zover ik heb begrepen ook de teamleden veel plezier gegeven en daarmee ook plezier en winst in het spel. Volleybal is een serieus spel en dit hebben wij ook altijd zo toegepast. Je staat in het veld om die te spelen wedstrijd te winnen! Niet om op voorhand die wedstrijd te verliezen. Wat soms resulteerde in hardere confrontaties aan het net met het doel de tegenstander uit zijn veilige evenwicht te halen. Ook de scheidsrechter moest het daarbij soms verduren, omdat die volgens een van beide partijen natuurlijk weer eens een foutieve beslissing had gemaakt. En toch konden we na elke wedstrijd goed geluimd elkaar de handen schudden en was het aanwezige publiek dol enthousiast. Ook daarna in de kantine. Ik weet trouwens nog goed hoe de lekkere ballen gehakt in het JoCo smaakte of de heerlijke broodjes kroket in de kantine van sporthal de Brug.

alinea_5

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 363
Maar op een gegeven moment ga je anders denken over de maximale inzet die je moet geven om nummer één te worden bij het competitiespel. Na enkele niet noemenswaardigheden besloten we te stoppen met de competitie en over te stappen naar de recreatie. Dat was 1x per maand en zo bleef er meer tijd over voor rottigheid, eh ik bedoel vrije tijd.. Fred en ik hadden het idee om ons te gaan bewegen binnen de recreatie. Samen hebben wij enkele volleybalvrienden gecommitteerd en een hecht clubje was geboren. Het begon onder de naam NEWFORM, wat later veranderde dit in de toepasselijke naam BLAMAGE . Maar uiteindelijk kon een nieuwe naam niet uitblijven en na meerdere beschreven bierviltjes en nog veel meer glaasjes bier, kwam er toch een naam naar voren. IQality werd onder algemene stemmen aangenomen.

alinea_5

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 364
Dit is hoe wij vaak in het veld stonden. Vele wedstrijden werden gespeeld en het bleek dat ook in de recreatie een hang naar winst of het behoren tot de beste diep geworteld was. Goed om te weten dat wij een hecht team waren en daardoor goed op elkaar ingespeeld. Dit met de nodige individuele ervaringen opgedaan in de afgelopen decennia, zorgde voor een zeer ruime mate van winst. Tevens zorgde onze aanwezigheid voor vele momenten van plezier en ontspanning. Regelmatig waren wij verkleed in het veld aanwezig of staken wij wel de draak met de geldende volleybalregels. Maar altijd tot ieders vermaak. En toch waren wij alsnog in staat de wedstrijd te winnen.

alinea_4

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 365
De soorten volleybal waar wij in de afgelopen jaren ons best in hebben gedaan: Competitievolleybal RecreatievolleybalZitvolleybal Nachtvolleybal Strandvolleybal Watervolleybal Evenementenvolleybal Volleybal-clinics Inloop-volleybal Toernooivolleybal Landenvolleybal Binnenvolleybal Buitenvolleybal Vakantievolleybal Oliebollentoernooi

alinea_5

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 366
Maar het kon niet uitblijven. Er moest een overkoepelend orgaan komen om alles in verkeerde banen te kunnen leiden:
O R C A was geboren.

Een van de eerste taken was het op democratische wijze aanwijzen van wat functies. Je komt ze wel meer tegen, edoch bij ORCA..... ook! Lucas werd voorzitter, Jan secretaris, Joey penningmeester, Richard en Jeffrey deden de technische zaken en Fred de ict. Later kwam daar ook nog Mike bij. Ik geloof, dat hij de boetes deed!?

alinea_4

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 367


Op deze locatie moeten 4 swipers te zien gaan komen !!!!

alinea_5

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 368
Maar zoals gezegd deden we ook mee aan evenementen volleybal. Zoals daar was, vele jaren gespeelde weekend-toernooien op Texel, of die in Eindhoven of de kindvriendelijke in Duinrell/Wassenaar. Maar die waar wij het meest zijn geweest is die in Ertvelde en Zelzate te België.

Ook voor niet volleyballers is zo'n toernooitje een leuk uitje, zie Yolande en Fayla.
Gewoon meegaan met jou familie, genieten van het volleybalspel op diverse velden, dames of heren al naar gelang de voorkeur. Maar ook gewoon lekker genieten van de zon met een hapje en een drankje is dan welbesteed.

alinea_4

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 369
Vooral ook de leuke momenten bij de Griekse eetgelegenheden waren benoemenswaardig. Vele plezierige momenten hebben wij aldaar meegemaakt voor zowel ons team, de toeschouwers, de waard en ook zijn gasten.
Waaronder ook eens een bruidspaar, alwaar wij een vrolijke luister aan hebben toebedeeld.

Op het veld waren wij oppermachtig.
In de in het dorp aanwezige eettentjes trouwens ook. We hebben het zelfs gepresteerd om een regendans te organiseren, waarbij er daadwerkelijk een regenbui losbarste!!
Hoe gaaf is dat.

De zwangere "3" (eenheid) werden door de Oudjes in Belgie minder gewaardeerd, ha, ha, ha.
En wat is ons daarvan in positieve zin nog steeds van bijgebleven...
Ja de drukbezochte toernooien, het onderlinge spel van de aanwezige landskampioenen. Maar bovenal niet te vergeten de gemixte douches. Gewoon jongens en meiden door elkaar onder de eerst nog koude douches. Ook "Ölga" was er daar een van.

alinea_5

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 370
Dat de omgeving of andere aanwezigen last hadden van de door Richard meegenomen agregaten is ons niet bijgebleven. Het bier was daardoor echter altijd koud. Ook het vele door ons meegebrachte vlees bleef hierdoor goed. En natuurlijk het spek voor het iedere ochtend benodigde ontbijt, broodje ei met spek!!
Aan alle goede dingen komt echter ooit een eind! Helaas is dit einde voor ons gekomen vanaf het moment dat de jeugd tijdens volleybaltoernooien in Duinrell zichzelf niet in de hand konden houden. Daar dit een familie toernooi zou moeten zijn en deze jeugd alleen maar herrie en troep maakte, kwam dit met elkaar in botsing. Nadat de laatste keer overal glas verspreid lag en de dames en heren tot in de vroege ochtenduren lawaai bleven maken, hebben wij besloten om er dan maar zelf mee te stoppen. Onze laatste ochtend hebben wij hen van repliek bedient door net toen zij een half uurtje sliepen (06:30 voor ons tijd om eruit te gaan omdat de wedstrijden begonnen om 08:00 uur). Zie hiervoor het bijgevoegde filmpje! Wakker Worden

alinea_5

boek : 9 hoofdstuk : 82 paragraaf : 401alinea : 371
En zelfs toen al deden wij aan evenementen volleybal. Zoals daar waren:

CARNAVALS OPTOCHTEN,
NOORDERHAVEN TOERNOOIEN (denk aan "Meisje",
STRAND-BBQ,
KROEGENTOCHT en heel veel nazitten en vergaderen.
Langdurig hebben wij deze club een warm hard toegedragen en hebben wij hier met veel plezier in diverse klasse het volleybalspel mogen beleven.