Terug naar : Verhalen Of klik op een image...
Informasie...
Niet voor gevoel, niet voor de loel...

Anekdotes

Anekdoten

boek : 4 hoofdstuk : 193 menu_nr : 1 paragraaf : 531 alinea : 587 isFirst : 1
Intro
Anekdotes
Een Anekdote is een grappig en kort verhaal over iets dat echt gebeurd is.
Een kort verhaal waarin een kenschetsende gebeurtenis, meestal beleefd door een (historische) persoon, op humoristische wijze wordt neergezet. Bijvoorbeeld een kort, leuk verhaaltje over iemands leven vb: van mijn grootouders worden veel anekdotes verteld!

Een anekdote is dus een kort onthullend verhaal over een opmerkelijk voorval dat veelal een fenomeen of karaktereigenschap moet verklaren. In het bijzonder is het een kortere of langere humoristische vertelling. Tot dit soort grappige sprookjes behoren onder meer vertellingen over domme en slimme mensen. De moderne tegenhanger van het grappige sprookje is de mop.
Toen de juf in de kring de vraag stelde over beroepskeuze, antwoordde Lisa: “Maar juf, ik wil later niks worden! Ik wil gewoon mezelf blijven!”

In het spraakgebruik wordt tegenwoordig het begrip anekdote gebruikt voor een amusante vertelling over een publiek persoon.
vb: Een man, aan wie de minister van Financiën om een dubbeltje vroeg om met een vriend te kunnen telefoneren, antwoordde hem: Neem er maar twee, dan kunt u ze allemaal bellen.

Anekdoten intro

boek : 4 hoofdstuk : 193 menu_nr : 1 paragraaf : 531 alinea : 615 isFirst : 1
Een epigram (puntdicht, sneldicht) is een kort en bondig gedicht met een woordspeling of pointe. Een aforisme is een korte epigram, een bondige uitspraak, vaak niet meer dan één zin lang. Aforismen kunnen grappig, paradoxaal en/of absurd zijn en bevatten vaak een boodschap van wijsheid.